Błonnik – sprzymierzeniec odchudzania

Każdy sportowiec, dbający o odpowiednią dietę, powinien uwzględnić w niej błonnik pokarmowy. To substancja włóknikowa naturalnie występująca w roślinach. Obecnie jednak błonnik dostępny jest również jako wypreparowany suplement diety.
Rodzaje błonnika
Wśród dostępnych człowiekowi rodzajów błonnika można wyróżnić typ rozpuszczalny i nierozpuszczalny. O ile pierwszy, występujący przede wszystkim w owocach i warzywa, jest wchłaniany przez układ pokarmowy i dostarcza ważnych mikroelementów, o tyle drugi, który znajdziemy w pełnoziarnistych produktach, czy otrębach działa jako środek naturalnie regulujący perystaltykę jelit.
Dlaczego błonnik jest ważny?
W diecie odchudzającej i oczyszczającej błonnik hamuje apetyt i pozwala znacznie zmniejszyć ilość spożywanego pokarmu. W przypadku diety zrównoważonej reguluje metabolizm, przyspiesza przemianę materii i pozwala wydalić z organizmu zalegające toksyny. Inne właściwości błonnika to regulacja przyswajania węglowodanów. Pamiętajmy jednak, aby jego ilość dostosować do potrzeb, ponieważ nadmierne spożycie błonnika może spowodować skutek odwrotny od zamierzonego.

Previous post Jak przyprawami wzmocnić dietę odchudzającą?
Next post Jak się odchudzać?