Każdy sportowiec, dbający o odpowiednią dietę, powinien uwzględnić w niej błonnik pokarmowy. To substancja włóknikowa naturalnie występująca w roślinach. Obecnie jednak błonnik dostępny jest również jako wypreparowany suplement diety.
Rodzaje błonnika
Wśród dostępnych człowiekowi rodzajów błonnika można wyróżnić typ rozpuszczalny i nierozpuszczalny. O ile pierwszy, występujący przede wszystkim w owocach i warzywa, jest wchłaniany przez układ pokarmowy i dostarcza ważnych mikroelementów, o tyle drugi, który znajdziemy w pełnoziarnistych produktach, czy otrębach działa jako środek naturalnie regulujący perystaltykę jelit.
Dlaczego błonnik jest ważny?
W diecie odchudzającej i oczyszczającej błonnik hamuje apetyt i pozwala znacznie zmniejszyć ilość spożywanego pokarmu. W przypadku diety zrównoważonej reguluje metabolizm, przyspiesza przemianę materii i pozwala wydalić z organizmu zalegające toksyny. Inne właściwości błonnika to regulacja przyswajania węglowodanów. Pamiętajmy jednak, aby jego ilość dostosować do potrzeb, ponieważ nadmierne spożycie błonnika może spowodować skutek odwrotny od zamierzonego.