Sól jest w kuchni wszechobecna i potrzebna w tradycyjnej diecie. Jednak jeśli używamy jej w nadmiarze, możemy sobie łatwo zaszkodzić. Istnieje też wiele schorzeń, w których spożywanie soli jest niewskazane. W takim wypadku powinniśmy zainteresować się gotowaniem bez soli. Jeśli myślisz, że bez niej w kuchni wszystko będzie niesmaczne to od razu zastrzegamy, że to jedynie kwestia przyzwyczajenia, a to można zawsze zmienić. Sól może prowadzić do problemów z ciśnieniem, utrudnia spalenie tłuszczu (a tym samym przyczynia się do problemów z otyłością), a także zwiększa prawdopodobieństwa wystąpienia udaru. Aby gotować zdrowo i ograniczyć ilość soli należy przede wszystkim zrezygnować z gotowania na bazie przetworzonej żywności. Sięgajmy po wszystko w jak najświeższej postaci. Nie używajmy mieszanek typu vegeta, ani kostek rosołowych. Sólmy bardzo oszczędnie, stopniowo ograniczając zużycie soli, a szybko przyzwyczaimy się do zdrowszej wersji lubianych przez nas dań. Zdrowszej – czyli bez soli. Myślisz, że to niemożliwe? Spróbuj.