W wielu dyscyplinach sportowych szczupłość i niska masa ciała są równie ważne, co silne mięśnie, szybkość czy płynność ruchów. O smukłą sylwetkę dbają zwłaszcza gimnastyczki, łyżwiarki, skoczkowie narciarscy. Każdy dodatkowy kilogram na ich ciele może bowiem obniżyć uzyskiwane przez nich wyniki. Aby nadmiernie nie przytyć, a zarazem dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, sportowcy ci bardzo uważają na to, co jedzą. Słodycze są wykluczone, podobnie jak tłuste przekąski. Wskazane jest zaś chude mięso i nabiał, rośliny strączkowe, zwłaszcza soja, warzywa, w mniejszej ilości owoce i produkty pełnoziarniste. Często utrzymanie szczupłej sylwetki wspomagają też tabletki na odchudzanie. Składają się one ze spalaczy tłuszczu, na przykład z L-karnityny, a także z błonnika, który pomaga w skutecznym trawieniu posiłków oraz wypełnia żołądek, imitując poczucie sytości. Tabletki na odchudzanie należy jednak jeść z umiarem, aby nie doprowadzić do niedożywienia, anemii i innych groźnych komplikacji zdrowotnych.