Podstawowym budulcem organizmu są białka, aminokwasy. Jednym z kluczowych aminokwasów jest leucyna. Jest lubiana przez sportowców i osoby odchudzające się ponieważ wspomaga rozwój tkanki mięśniowe i spalanie tłuszczu. Ogranicza też poziom kortyzolu – hormonu stresu, który także może być odpowiedzialny za tycie. Reguluje poziom cukru we krwi, cholesterolu. Bierze udział w produkcji hormonu wzrostu. Ciekawostka jest to, że hamuje uczucie głodu. Jak widać jej właściwy poziom jest ważny dla wielu aspektów życia. Jest produkowana naturalnie w organizmie, ale możemy dostarczać jej także w pokarmie – głównie będzie to mięso, nabiał, jajka. Ciężko doprowadzić do niedoborów leucyny lub jej przedawkowania z jedzenia. Niedobory objawiają się depresją, zmęczeniem, nadwrażliwością na ból, zawrotami głowy. Przedawkowanie jest związane w większości przypadków z nadmiernym stosowaniem suplementów. Jest to niebezpieczny proces, prowadzi do bolesnych obrzęków, biegunek, wymiotów, bezsenności. Osoby z chorobami nerek lub wątroby powinny skonsultować suplementację z lekarzem.