Błonnik dał się poznać, jako skuteczny wspomagacz odchudzania i stosowanych diet. Pęczniejąc w żołądku, gwarantuje długotrwałe uczucie sytości i pozwala powstrzymać się przed podjadaniem. Jednak rola błonnika na tym się nie kończy. Po produkty bogate w błonnik powinny sięgać wszystkie osoby, które miewają kłopoty z układem trawiennym. Błonnik świetnie wspomaga jego pracę.
Błonnikiem określa się zespół składników komórkowych ścian roślin. Przez wiele lat rola błonnika była niedoceniana, ponieważ nie ulega on trawieniu w ludzkim żołądku i wydawał się całkowicie zbędny. Jednak liczne badania wykazały, że błonnik doskonale wpływa na oczyszczenie układu trawiennego, dzięki czemu skutecznie zapobiega zaparciom i wspomaga przemianę materii.
Błonnik występuje w takich produktach pochodzenia roślinnego, jak: fasola, otręby zbożowe, bób, kasze, surowe warzywa i owoce. Może być również przyjmowany w postaci specjalnego suplementu diety, jednak warto dać szansę błonnikowi pochodzącemu z wartościowego pożywienia.