Wielofunkcyjne i prozdrowotne właściwości alg znane są już od dawna. Ich pochodzenie z morskiego środowiska wpływa na specyficzny skład, niepowtarzalny wśród roślinności rosnącej w rejonie Europy Środkowej. Podstawowym składnikiem, który wpływa na funkcję odchudzającą alg jest spirulina.
Spirulina zawarta w algach i wodorostach, która stosowana jest (co nie powinno nas odrażać) w pokarmach dla rybek akwariowych, jest substancją bardzo bogatą w wartościowe substancje. Jest przede wszystkim źródłem zdrowego, pozbawionego tłuszczu, czy cholesterolu białka. Porównując stosunek zawartości do objętości, spirulina ma aż 300 procent więcej białka w swoim składzie od popularnych produktów, takich jak ryba, czy produkty mleczne.
Spożywanie spiruliny przed posiłkiem wpływa na zmniejszenie apetytu z powodu zawartej w niej fenyloalaniny, a jednocześnie wspomaga naturalną odporność i detoksykację organizmu (wspierając nerki i wątrobę). W badaniach podnosi się bardzo istotne działanie spiruliny, jako substancji chroniącej nasze komórki przed wolnymi rodnikami, a także procesami nowotworowymi.