Mało znana w Polsce, ale coraz bardziej popularna wśród suplementów odchudzających Garcinia Cambodgia to owoc drzewa tamaryndowca. Tajemnicza nazwa kryje za sobą roślinę, pochodzącą z ciepłych krajów (m. in. Afryki, Tunezji). Sekret Garcinia Cambodgia kryje się w jej biochemicznych właściwościach.
Kwas hydroksycytrynowy, który zawierają owoce tamaryndowca, to substancja mająca duży wpływ na układ trawienny. W małym, przypominającym dynię owocu, kwas stanowi aż 30% jego wagi. Te duże stężenie pozwala skutecznie uzyskiwać duże ilości drogocennej substancji. Kwas działa przede wszystkim na wątrobę, a głównie gromadzący się w niej glikogen. Substancja wysyła zastępczy sygnał to mózgu, że organizm jest już najedzony i nie potrzebuje więcej substancji odżywczych – działa jak bloker apetytu.
Ponadto owoce tamaryndowca wykazują podobne właściwości do L-karnityny, guarany, czy kofeiny, a więc zwiększają temperaturę wewnątrzkomórkową, przyspieszają proces spalania tłuszczu, w ten sposób ułatwiając odchudzanie. Nie bez znaczenia jest wpływ rośliny na poziom złego cholesterolu we krwi oraz regulację poziomu cukru.